onsdag 8 december 2010

Ett till Lotus-stall?

Till årets säsong gjorde Lotus comeback i Formel 1 efter fjortons års frånvaro. Eller snarare; namnet gjorde comeback. Team Lotus, som grundades av Colin Chapman och som gjorde debut i Formel 1 i slutet av 1950-talet försvann helt 1994 och namnet ägs numera av Lotus Cars som i sin tur ägs av Proton som i sin tur ägs av den Malaysiska staten. När så det malaysiska stallet gjorde debut 2010 hette man Lotus F1 Racing - och inte Team Lotus. I slutet av säsongen meddelade man dock att man köpt rättigheterna till namnet Team Lotus och att man skulle använda sig av det namnet från och med 2011.

Fullt så enkelt var det dock inte. Group Lotus, i vilken jag antar att Lotus Cars ingår eftersom det också ägs av Proton, motsatte sig Lotus F1 Racings rätt att kalla sig för Team Lotus eftersom dom ansåg att rättigheterna till namnet inte var köpta och vill göra allt de kan för att skydda sitt namn. Lotus F1 Racing har ändå ansökt om att vara med i 2011 års säsong som Team Lotus, men hela ärendet skall upp i domstol och vem vet hur utgången blir där.

Men som om detta inte vore nog har Renault beslutat sig för att sälja sina aktier i sitt eget stall Renault F1 till Genii Capital varpå Genii Capital slutit ett avtal med Group Lotus som innebär att stallet numera ägs till lika stora delar av Genii Capital och Group Lotus. Renault kommer att bistå med motorer och teknologisk- såväl som ingengörsexpertis. Stallet kommer därför att ha Renault som chassinamn (på samma sätt som McLaren använder sig av Mercedes som sitt chassinamn) och namnet på stallet blir därför hädanefter Lotus-Renault GP. Man kommer dessutom att hedra samarbetet mellan Lotus och Renault på 1980-talet genom att använda ett liknande färgschema nu som då; svart och guld. I och med att Group Lotus nu själva är direkt involverade i stallet är detta den fullständiga comebacken för det stall som gick i konkurs 1994 då Lotus F1 Racing bara använde sig av namnet på licens från Group Lotus och Proton.

Men hur det blir med Lotus F1 Racing/Team Lotus vette tusan eftersom dom också hade tänkt tävla i svart och guld och med Renault som motorleverantör ... men klart är i alla fall att det ser ut att bli två stall i Formel 1 nästa år som bär namnet Lotus.

Den som myntade uttrycket "Formel 1-cirkus" visste inte hur rätt han eller hon hade.

Lotus-Renault GP

Inga kommentarer: