torsdag 30 september 2010

Gentlemen, start your engines!

I ett tidigare inlägg skrev jag om brädspel och jag tänkte fortsätta på det spåret här, om än i ett helt annat avseende än att klaga på spel jag köpt men sällan fått spela. Fast det blir nog lite klagande här också, om jag känner mig själv rätt. Nåväl, jag nämnde ett spel i förbifarten i ovan nämnda inlägg, nämligen Formula Dé. Detta inlägg kommer att handla om det.

Formula Dé är ett spel som skapades av Descartes Editeur, ett franskt spelföretag, 1990 och som i princip är ett Formel 1-brädspel, vilket kanske inte gör det så svårt att förstå varför jag älskar det. Descartes fortsatte att producera nya banor (läs: spelbräden) till spelet i tio års tid innan det var dags att kasta in handduken - och då hade man, vid sidan av de två banor som följde med originalspelet, kommit upp i över trettio banor.

Sedan tog Asmodee över rättigheterna till spelet och de har kastat in nya street racing-regler som jag inte är så förtjust i men som finns där för att modernisera spelet en aning. Asmodee tillverkar också nya banor, även om en del av dom är fantasibanor som inte finns i verkligheten. Nu är det snart dags för den tredje "expansionen" med två nya banor - och det är efter att ha varit försenade i över ett år, så ordet "dags" skall verkligen inte underskattas i det här fallet.

Men vad kommer vi då att få, som vi väntat så länge på? Jo, detta.

Singapore (Marina Bay Street Circuit)
Formel 1-sportens första och enda nattlopp! Asmodee har lyckats fånga nattkänslan bra i designen och banan förefaller vara både tekniskt krävande och snabb. Särskilt intressant är kurva tre, fyra och fem som alla är korta enstoppskurvor tätt inpå varandra och som följer direkt efter en lång raksträcka. Här kan det bli intressant för de som växlar upp för mycket på raksträckan och sedan börjar missa kurvorna. Banan blandar ett antal korta enstoppskurvor med ett fåtal längre samt två tvåstopps- och en trestoppskurva. Singapore kan bli en utmaning att spela på!

Docks
Asmodee hade en designtävling där man kunde skicka in egna idéer till nya banor och den här banan var det vinnande förslaget. Jag har inte sett specialreglerna för banan och kan därför inte tolka den ordentligt, men mitt spontana betyg blir att jag inte tycker om den. Den verkar alldeles för rörig och plottrig. Den innehåller dock många och långa raksträckor och bara en två- respektive trestoppskurva. Det är således en riktigt snabb bana där sjätte växeln borde kunna användas en hel del. Säkert en rolig bana att spela på, men om man är ute efter racingsimulering så tror jag inte att den är optimal. Vi får se.