lördag 4 december 2010

Best of the 60's

Minns ni min filmlista över de bästa filmerna från 1950-talet som fanns i min ägo (läs den här annars, om ni missat den)? För här kommer listan över de bästa filmerna från 1960-talet som ni hittar i mina hyllor!

Let's go!

#5 - 2001: A Space Odyssey (År 2001 - Ett Rymdäventyr), 1968
Stanley Kubricks mästerverk efter Arthur C. Clarkes roman med samma titel och från samma år. Filmen är en av alla de som nämns i samma andetag som "den skall man bara ha sett" - och visst, så är det också, men den kan upplevas som aningen seg och långdragen för den som inte är på det rätta humöret. Filmen handlar om besättningen på Discovery One, ett rymdskepp på väg till Jupiter. Två av besättningsmedlemmarna, David Bowman och Frank Poole, är vakna medan de resterande tre är nedsövda. Med sig har de också skeppsdatorn HAL-9000, som sköter om hela skeppen och som är så intelligent att Bowman och Poole kan prata med honom och spela schack med honom. Men när HAL börjar misstänka att Bowman och Poole tror att det är något fel på honom början underliga saker hända. Filmen är stundtals mystisk och svår att förstå - kanske underlättar det om man läst boken - men den är ändå väldigt bra och annorlunda i sitt sätt att berätta historien. Valet att använda klassisk musik istället för nykomponerad filmmusik gör att 2001: A Space Odyssey står ut ännu mer.



#4 - Grand Prix, 1966
För den som tycker om Formel 1 och racingfilmer är detta den ultimata filmen över alla andra. Andra racingfilmer om andra motorklasser har gjorts, men ingen har varit så bra som Grand Prix. Filmen utspelar sig under (den fiktiva) F1-säsongen 1966 och kretsar kring några av förarna och deras liv så väl på som vid sidan av banan. Privata relationer ställs i kontrast med det farliga livet som F1-förare på 1960-talet, med allt vad skador och död heter, samt den ömsesidiga respekten mellan förarna. Med skådespelare som James Garner, Yves Montand, Eva Marie Saint, Toshiro Mifune och Brian Bedford är filmen snudd på ett mästerverk - och racingscenerna är underbara att se, dels för att man får se hur några av banorna såg ut på den tiden och dels för att de är bra regisserade. Sedan skadar det heller inte att riktiga F1-förare, som t.ex. Graham Hill, Phil Hill och vår egen Joakim Bonnier, användes för att filma racingscenerna och att de dessutom syns i bakgrunden vid många tillfällen i filmen gör den bara roligare att se.



#3 - Planet of the Apes (Apornas Planet), 1968
Baserad på Pierre Boulles roman La Planète des Singes från 1963, även om det inte finns många likheter mellan filmen och boken (Planet of the Apes från 2001 är mer lik i de avseendet). Fyra astronauter kraschlandar med sitt rymdskepp i en sjö på en planet de inte känner till eftersom de varit nedsövda på konstgjord väg under resan. Tre av dom överlever kraschen och lyckas ta sig upp ur vattnet. Framför dom finns inget annat än ödemark helt utan vegetation, men för att överleva tvingas de till en lång vandring. Snart nog stöter de på först vegetation och sedan annat liv; människor. Men människorna beter sig som vildar och kan inte prata - och vad värre är; de jagas av högre stående varelser med kläder, skjutvapen och hästar; apor. Två av astronauterna dödas och George Taylor, spelad av Charlton Heston, är ensam kvar i kampen för överlevnad. Filmen blev en stor succé och fick även fyra uppföljare, men ingen av dessa är lika bra som denna. Heston är en utmärkt skådespelare och filmens budskap, som blir tydligt i slutet, är tänkvärt. Dessutom kan man inte låta bli att imponeras av kostymerna!



#2 - Jason and the Argonauts (Jason och Det Gyllene Skinnet), 1963
Man skall inte underskatta Ray Harryhausens inflytande på filmbranchen och här har han producerat ännu en äventyrsfilm av enorm kaliber. Med monsterfilmgenren bakom sig började han producera äventyrsfilmer istället, som t.ex. The Three Worlds of Gulliver, Mysterious Island och så denna, Jason and the Argonauts. Filmen är baserad på legenden om Jason och det gyllene skinnet (till skillnad från romaner, som är fallet med exemplen ovan), där Jason söker efter skinnet så att folket i Thessalien skall sluta upp bakom honom mot regenten Pelias, som mördat Jasons fader. Med på resan kommer dock Pelias son, Acastus, vars uppgift är att sabotera densamma. Genom filmen tvingas argonauterna (döpta så efter deras skepp, Argos) kämpa mot skelettkrigare, en sjuhövdad hydra och en enorm staty av Talos för att nämna några. Harryhausens effekter är spektakulera och filmen är riktigt bra berättad. En av Harryhausens bästa någonsin!



#1 - Easy Rider, 1969
Road movies:arnas road movie och Jack Nicholsons genombrott. Filmen handlar dock inte om honom utan om Wyatt och Billy, spelade av Peter Fonda och Dennis Hopper, som skall färdas på sina motorcyklar genom USA för att ta sig till New Orleans och den årliga Mardi Gras-festivalen. På vägen träffar de bland annat George (Nicholson) som följer med dom en bit på vägen. Filmen utforskar samtidigt det amerikanska samhället vid tiden för filmen och skildrar de olika samhällsmiljöerna, som hippies och småstads-hillbillies och droganvändandet är frekvent. Filmens starka sida är måhända inte historien den försöker berätta utan valet av musik. Allt från Steppenwolf och Jimi Hendrix till The Byrds fick bidra med musik och resescenerna är riktigt vackra att se. Nicholson är dessutom riktigt, riktigt bra i den här filmen. Easy Rider kom att starta en ny våg av Hollywood-filmer när man insåg att det gick att tjäna enorma pengar på lågbudgetfilmer.