onsdag 20 oktober 2010

Best of the 50's

Jag tycker om film. Så är det bara. Det är sådan jag är. Problemet - i alla fall enligt mina vänner - är att jag har en udda filmsmak, vilket är denna; jag föredrar gamla filmer. Punkt. Inte lastgamla, även om jag har sådana också (Metropolis, Pansarkryssaren Potemkin osv.), men de får gärna vara från 1960- och 1970-talen. Jag vet inte riktigt varför det blev så, men jag antar att det har med att göra att man lade mer energi på att berätta en historia på den tiden medan man idag tenderar att fokusera på specialeffekterna och sälja filmen på det. Att historien är kass eller uselt berättad spelar tydligen ingen roll. Nåja, man skall inte generalisera och det görs bra filmer även idag, men jag är ändå fast i träsket av äldre filmer.

Jag har filmer från 1920- (se ovan) och 1930-talen (King Kong, Robin Hoods Äventyr), men det är först när vi kommer in på 1950-talet som det börjar bli ett antal värt att prata om. Därför tänkte jag sammanställa en lista här och nu över mina fem favoritfilmer - i min ägo - från 1950-talet, alla kategorier och genrer. I den mån det varit möjligt har jag även kastat in en trailer också så ni ser vad det är jag pratar om.

Då kör vi!

#5 - 20 Million Miles to Earth (20 Miljoner Mil Till Jorden), 1957
En klassisk monsterfilm som drar in femtiotalets fascination för yttre rymden. Ett rymdskepp på väg tillbaka från Venus kraschar i Italien och expeditionens ledare räddas ut vraket. En pojke räddar också vad som visar sig vara en utomjordisk varelse som växer i rekordfart. Snart är den gigantisk och jagas av armén ända till Rom. Även om det är typisk monsterfilm och delar en del likheter med King Kong (ett monster som attackerar Rom istället för ett monster som attackerar New York) så är det mer än bara en monsterfilm. Den utforskar människans egen natur och ställer frågan vem som egentligen har rätt; vi eller monstret? Handlingen är rakt på sak, skådespelet är bra och Ray Harryhausens specialeffekter är i vanlig ordning klockrena.



#4 - Ben Hur, 1959
Charlton Heston i högform och en mastodontfilm som heter duga! Om man inte har något emot att filmer tar mer än tre timmar att se och dessutom gillar romare och äventyr så är detta ett perfekt val. Charlton Heston spelar en förnäm judisk medborgare som anklagas för mordförsök på en romersk guvernör. Han blir slav på ett skepp och hans familj kastas i fängelse, men han svär att återvända till Jerusalem och hämnas. Filmen är bra berättad, bra filmad, bra rollsatt och vissa scener är fullständigt häpnadsväckande. Det är värt att se filmen bara för att ha sett hästkapplöpningsscenen, som måste ha varit farlig på riktigt att spela in! Och elva Oscars säger ju en del det med ...



#3 - Forbidden Planet (Förbjuden Värld), 1956
Leslie Nielsen är nog mest känd idag för sina roller i Nakna Pistolen-filmerna och andra komedier, så att se honom i en seriös Science Fiction-film kan vara en omställning. Men om man kommer över det, och det faktum att han är riktigt ung här, så kan man också se att filmen är fantastiskt bra. Kommendörkapten J. J. Adams leder en grupp astronauter på väg till en annan planet för att undersöka varför kolonin där tystnat. De upptäcker att bara två personer, Dr. Morbius och hans dotter Altaira, har överlevt attackerna från ett monster på planeten. Men berättar Dr. Morbius allt han vet? En av de riktigt stora klassikerna inom genren!



#2 - The Bridge on the River Kwai (Bron Över Floden Kwai), 1957
Förmodligen världens bästa krigsfilm, trots att den inte innehåller något krig alls. Det låter kanske motsägelsefullt, men filmen utspelar sig i ett fångläger i Burma där allierade krigsfångar tvingas arbeta med att konstruera en bro över floden Kwai åt japanerna. Alec Guiness är otäckt bra som den envise och principfaste överste Nicholson och kulturkrocken mellan honom och den minst like principfaste japanske fånglägerledaren, överste Saito, gestaltas fenomenalt bra och bidrar till mycket onödigt elände för fångarna. Nicholson är fast besluten om att visa japanerna en gång för alla att britterna är bättre i alla avseenden och därför skall de också bygga den bästa bron man kan tänka sig. Problem uppstår när en kommandogrupp är på väg för att sabotera bron.



#1 - 7th Voyage of Sinbad (Sinbads Tusen Äventyr), 1958
Ray Harryhausens första icke-monster film, även om det förekommer cykloper, skelett och drakar. Sinbad gestaltas otroligt bra av Kerwin Mathews och även om historien är en klassisk hjälte-måste-rädda-prinsessan-story så är den bra berättad och effekterna är fenomenala. Torin Thatcher är utmärkt som filmens skurk, magikern Sokurah, och att Sinbad tvingas ha honom med på resan och lita på honom för att kunna rädda prinsessan bidrar med lite spänning. Klockren äventyrsfilm och en av Harryhausens bästa filmer över huvudtaget. Musiken går inte heller av för hackor. Otroligt sevärd!