torsdag 24 februari 2011

G eller K?

Är det bara jag eller stavades Ghaddafi alltid med K förr i tiden? När jag var yngre minns jag att man alltid sade och läste Khaddafi och inte Ghaddafi, så varför har medierna helt plötsligt ändrat sig? Fast det är klart, en snabb sökning på karln på Internet avslöjar att han även kan stava med Q och att vissa medier fortfarande stavar hans namn med K.

Problemet tror jag ligger i att han egentligen stavar sitt namn på arabiska och att det sedan skall försökas skrivas om som det låter så att det även blir begripligt för oss. Det är väl därför det skrivs på så många olika sätt. Sedan kanske man kan tycka att det finns annat att skriva om i dessa dagar än hans namn då man ändå pratar Khaddafi och Libyen. Det finns ju saker där nere som är lite mer viktiga än stavningen på hans namn ...

Fast samma fenomen drabbar även den sovjetiske kommunisten Trotskij. Hette han Lev eller Leo i förnamn? Jag har sett båda stavningarna, så jag har ingen aning. Men det ser ut som sista bokstaven i hans förnamn är ett ryskt B, det vill säga ett V för oss. Så om man går efter det så hette han Lev. Men var kommer då Leo ifrån?