söndag 2 januari 2011

Best of the 70's

1950- och 1960-talen är redan avverkade (här och här). Nu har turen kommit till 1970-talet - och dessa är de fem bästa filmerna från detta decennium som går att finna i mina DVD-hyllor. Håll till godo!

#5 - Saturday Night Fever, 1977
John Travolta och Bee Gees. Mer behöver man inte säga. Travolta spelar en tonårskille som arbetar på dagarna och som spenderar sin lön varje vecka på stadens lokala disco. Det skall sedan anordnas en danstävling och naturligtvis skall huvudpersonen ställa upp. Men Saturday Night Fever är mer än bara dans och bra musik; den ger samtidigt en bild av hur det säkert var för många att växa upp under strikta dogmer under 1970-talets USA, som t.ex. killen som gjort en tjej med barn och nu, enligt alla andra, måste gifta sig med henne trots att han verkligen inte vill, varpå hans lösning blir mer än drastisk.



#4 - The Eagle Has Landed (Örnen Har Landat), 1976
Michael Caine, Robert Duvall och Donald Sutherland spelar i denna något unika krigsfilm. Filmen utspelar sig under andra världskriget och handlar om tyskarnas planer på att kidnappa Storbritanniens premiärminister Winston Churchill. Genom att utge sig för att vara polska soldater på övning kan tyskarna komma in i England, men planen går inte riktigt som det var tänkt. Om man tycker om krigsfilmer och är lite trött på alla dessa verklighetsbaserade filmer som finns så kan denna filmatisering av Jack Higgins roman med samma namn vara ett bra val - och vem kan säga nej till Caine, Duvall och Sutherland?



#3 - Capricorn One, 1977
NASA skall skicka en bemannad farkost, Capricorn One, till Mars. Detta är en stor händelse och mycket viktigt för organisationen eftersom den kan generera större anslag från regeringen. Men när astronauterna gjort sig redo i raketen öppnas plötsligt dörren och de tvingas skynda sig ut. Ingen vet varför och på TV-skärmarna kan det amerikanska folket se raketen fyras av och stiga mot himlen. En reporter får höra från en bekant inom NASA att allt inte gått rätt till med avfyrningen och när denne försvinner börjar reportern utreda saken. Det är som om hans vän aldrig har existerat och om Capricorn One inte fyrats av bemannad, hur kan då astronauterna sända TV-signaler på sig själva därifrån? Capricorn One är science fiction utan att vara science fiction (det enda som är science fiction är att farkosten skall till Mars), vilket kan tilltala även den delen av publiken som har svårt för den genren eftersom den annars är mer som en spännande drama/action-film.




#2 - They Call Me Trinity (Dom Kallar Mig Trinity - Djävulens Högra Hand), 1970
Terence Hill och Bud Spencer (egentligen Mario Girotti och Carlo Pedersoli) har gjort massvis med filmer tillsammans, men för den svenska publiken är de alltid förknippade med Trinityfilmerna från tidigt 1970-tal. Den första, They Call Me Trinity, är den starkaste av dom och bjuder på alla klassiska Hill och Spencer-ingredienser; humor, slagsmål, Hills charm, Spencers bitterhet och mat - bönor, naturligtvis. Hill och Spencer, i rollerna som bröderna Trinity och Bambino, försöker rädda en grupp fredliga mormoner från en borgmästare som vill köra bort dom så att hans hästar kan beta på deras mark. Trinity och Bambino har olika motiv för att hjälpa mormonerna, men tillsammans med Bambinos mindre lagliga kumpaner skall planen nog kunna gå i lås.



Star Wars (Stjärnornas Krig), 1977
George Lucas mästerverk som startade en hel affärsidé. Inget kan dock leva upp till denna den första filmen av (hittills) sex stycken där rebellerna, som slåss mot det onda rymdimperiet, får oväntad hjälp från en bonde på en ökenplanet "längst bort från allting". De unga skådespelarna Mark Hamill, Carrie Fisher och Harrison Ford backas upp av veteraner som Peter Cushing och Alec Guiness och resultatet är en av de bästa science fiction-filmerna som någonsin gjorts. Här finns allt; prinsessor, robotar, unga hjältar, onda skurkar och rymdstrider. Musiken förbättrar bara upplevelsen och även om serien en gång kommer nära så blev det aldrig så här bra igen.

Zurück gekommen!

Operation Landsflykt har kommit till ända och med det är undertecknad också åter hemmavid. Dagen kommer att användas till att vila och låta kroppen återhämta sig medelst soff- eller datorläge (eller varför inte kombinera dessa?) och film och/eller senaste avsnittet av TNA Impact! som jag inte kunnat sett på grund av Operation Landsflykt.

Något direkt nyårsfirande blev det inte för undertecknad, men vad jag kan förstå så har vissa bekanta haft det lite roligare än de andra på den fest som anordnades på hemmaplan. Kanske behöver man trots allt inte sörja allt för hårt för att man själv inte var där ...

Det är som sagt nytt år och på TV har kanalerna och programmen haft svenskt mästerskap i årskrönikor och tillbakablickar och best of under året som gått - så det har med andra ord varit ett evinnerligt tjatande. Det fanns även flyktig tanke hos undertecknad att rätt detaljerat sammanfatta 2010 månad för månad i den här bloggen, men jag har ingen lust att hänga ut någon för vare sig något bra eller dåligt, så det blir inget med det. Det enda jag kan göra är att erbjuda er denna sammanfattning.

"Året började uselt och trots ansträngningar för att göra det bästa av situationen så blev det bara värre. Läxan blev att man måste vara två för att dansa. Under sommaren hade det ordnat upp sig och det mesta var klackarna i taket och årets andra hälft har varit helt lysande, även om läxan från årets början bekräftades återigen rätt tidigt. Den sista veckan var helt perfekt."

Frågor på detta?