lördag 9 oktober 2010

"Vi vet inte vad yttrandefrihet är"

Det roar mig att många av de personer som retar sig på folks avsky för Sverigedemokraterna använder yttrandefriheten som ett argument. De menar - och det skall understrykas att de menar detta på fullaste allvar, vilket är det mest roande av allt - att de som demonstrerar mot och uttalar sig negativt om Sverigedemokraterna är emot yttrandefriheten. Argumentet går lite åt det här hållet.

- Vi har yttrandefrihet i Sverige. Alltså får Sverigedemokraterna säga vad de vill. De som är emot Sverigedemokraterna vill inte att de skall säga de dom säger, alltså är de också emot yttrandefriheten.

Är det bara jag som noterar klavertrampet i det resonemanget? Ty de som demonstrerar mot Sverigedemokraterna eller på något annat sätt visar sin avsky för detta parti är inte emot yttrandefriheten. De har aldrig sagt "förbjud Sverigedemokraterna att säga det dom säger". Det handlar inte om yttrandefrihet. Det har aldrig handlat om yttrandefrihet. Partiet får säga precis vad dom vill. Däremot handlar det om att människor tydligt vill visa att de inte stödjer det partiet säger och står för, vilket är en helt annan sak.

Eller skall jag förtydliga? Se om ni ser skillnaden på detta ...

- Vi tycker si och så och det här och det där!
- Så tycker inte jag att ni skall få tycka!

... och detta ...

- Vi tycker si och så om det här och det där!
- Dom åsikterna tänker inte jag ställa upp på!