fredag 28 januari 2011

Fåfängebok

Jag har gjort det.

Jag trodde aldrig att det skulle ske, men nu är det gjort; jag har köpt en bok enbart på grund av fåfänga. Visserligen har jag en gång köpt en bok jag redan ägt (Last Chance To See ..., Douglas Adams), men det berodde på att det första exemplaret jag införskaffade försvann spårlöst, förmodligen kvarglömd på någon Ålandsbåt. Så att jag sent om sider köpte ett nytt exemplar av samma bok var alltså ett handlande i ett rent ersättningssyfte.

Men nu har jag alltså köpt en bok bara för att den skall se snygg ut i hyllan. Visst, de flesta av de böcker jag äger har den rollen, men det är omständigheter mer än tanke eftersom jag inte hunnit med att läsa ens en bråkdel av dom även om planen alltid varit att göra det. Men den här ... nej, det visste jag redan när jag köpte den att det var för just det syftet, att den skulle stå där i hyllan och se snygg ut. Boken jag köpte var Lars Ericsons Johan III - en biografi i inbundet format.

Men missförstå mig rätt, jag har alla intentioner att läsa boken! Det är bara det att jag ... redan äger den. Jo, det är sant; jag har köpt en bok jag redan har. Medvetet, också! Men att jag köpte just det här exemplaret var av den enkla anledningen att den ser snyggare ut i hyllan än den pocketversion som redan står där. Till mitt försvar kan jag dock meddela att den bara kostade femtionio kronor.

Men jo, fåfänga är ordet. Och det värsta är att det finns andra böcker i hyllan som jag vill göra samma sak med ... jag känner mig så billig.