söndag 21 november 2010

En bild säger mer ...

Söndag kväll. Inget särskilt att göra - inget som är roligt i alla fall. Vilket diska inte är. Så vad göra? Tja, man kan alltid sitta och titta på portätt av Karl XII. Inte helt utan orsak, skall erkännas. Efter att ha författat en artikel om honom så lever han kvar i närminnet och det är alltid roligt att se hur personer förändras genom sin levnad, även om man bara har porträttmålningar att gå på. Men när jag satt och studerade dessa målningar av vår store krigarkonung - de två på bilden nedan, för att vara exakt - så slog det mig att det hade hänt något med honom.


Kan ni se det? Karl XII var genom hela sitt liv bred vid axlarna men annars lång och smal, som syns på målningen av von Krafft från 1706 till vänster. Men sex år senare, när Axel Sparre målar kungen då de befinner sig i Turkiet, så är han ... rundare. Mulligare. Se bara på hans kinder. Visst, han ser äldre ut, men definitivt rundare. Och 1712 fyllde han bara trettio år, så det är ingen idé att börja tala om den klassiska gubbkaggen. Och kanske är det olika konstnärers tolkning av motivet, men ingen annan hade målat Karl XII så där avvikande som Sparre gjorde 1712. Nej, det är något annat som ligger bakom - och jag vet vem det är! Eller snarare vad. Boven heter sorbet. Apelsinsorbet, för att vara exakt, en maträtt som Karl XII upptäckte under vistelsen i Turkiet.

Kan man förändras så mycket av lite apelsinsorbet? Uppenbarligen.

Så, vad kan vi dra för lärdomar av det? Ingen aning. Även en framgångsrik krigarkonung kan bli fet, kanske? Håll dig borta från apelsinsorbet om du vill bli smal är en annan tänkbar sensmoral. Eller Håll er borta från Turkiet - till och med kungen blev korpulent, om man är Sverigedemokrat. Fast om man råkar vara det så är chansen stor att man inte ens vad ordet "korpulent" betyder.

Ni får helt enkelt dra era egna slutsatser av att Karl XII befann sig i Turkiet, åt apelsinsorbet och blev rundare om kinderna. Jag tyckte bara att det var ett lustigt iakttagande.

It's back!

Efter åtskilliga veckor av inaktivitet så är den tillbaka! Jubla gärna!

Läs mer här: Kalabaliken i Bender.
Läs mer här: Amelia Earhart.