söndag 17 oktober 2010

Faran med associationer

Det här med associationer är farliga saker att sysselsätta sig med, det blev jag varse för ett gäng dagar sedan när jag satt i skolans bibliotek. Ni kanske minns att jag tidigare skrev om en bok som handlade om universum som i sin tur innehöll en bild på en nova eller vad det var (boken alltså, inte universum) som jag sedan associerade till ett Cat Stevens-album; Numbers? Om ni inte minns det, så går det att läsa om man backar ett par inlägg.

Ända sedan jag kom på det så har jag den plattan¹ snurrat² mer eller mindre non-stop³ här hemma. Jag tror att grannarna börjar hata mig, men det är ett ruggigt bra album - och dessutom är Cat Stevens en så förjordat bra artist att han omöjligt kan ha skapats av en ren slump, vilket på sätt och vis bevisar Guds icke-existens. Resonemanget går lite så här.

"Jag vägrar bevisa att jag finns", säger Gud, "för bevis förnekar tron och utan tron är jag ingenting". "Men", säger människan, "Cat Stevens är ju ett solklart bevis! Han bevisar att du existerar och därför gör du inte det". "Himmel", svarar Gud, "det hade jag inte tänkt på", varpå han försvinner i ett moln av logik.

Nåja, nog med materialstölder. Poängen är att Numbers går om och om och om och om igen i min lägenhet - och jag trivs med det. Jag tycker om Whistlestar, jag gillar Majik of Majiks, jag rycks med i Banapple Gas, jag vibrerar av vällust av Jzero, jag myser till Novim's Nightmare och jag dansar nästan till Home. I min mening en av karlns bästa plattornågonsin.



¹ Ålderdomligt ord som användes istället för "album" när det handlade om musik. Vanligtvis låg dessa album på Lp-skivor, vilka var stora och platta. Därav uttrycket.

² Det är bara Lp- och Cd-skivor som snurrar när man spelar dom och stämmer inte in i det här fallet eftersom musiken spelades från en dator där den inte snurrar alls, men uttrycket hänger ändå kvar.

³ Åsyftar inte godiset.


^¹ Se 1.